Devii mai deștept mâncând?


Ascult foarte rar radio, mai cu seamă radio japonez, sau radio japonez de provincie. Şi cum altceva nu poţi prinde în orăşelul nostru decât postul local, chiar dacă sunt mai mult informaţii din trafic, ştiri, emisiuni culinare, sau alte atracţii din micuţul nostru ţinut. Iar muzica, fiţi atenţi, vine de umplutură, în majoritatea pop japonez, şi doar câteodată se mai aude,  timid şi bâjbâit, câte o melodie din repertoriul internaţional. Radio-ul japonez de Tokuyama nu mă dă pe spate, însă uneori mi se face dor să-l mai ascult.

Aşa fu şi ieri. O zi cu dor de radio. Apăs butonul de FM, şi o voce feminină, plină, tonică, colorată, umple încăperea. Mă aştept să turuie cu un calm ce uneori mă scoate din minţi, zeci de fraze din care să înţeleg doar jumătate. Dar nu, de data asta vocea domolă nu mă nelinişteşte, ba chiar îmi stârneşte interesul. Nu schimbaţi postul, în câteva momente vom intra în legătură directă cu unul dintre autorii celei mai bine vândute cărţi pe Amazon în ultimele luni. Hopa, îmi zic. Taci că am prins momentul perfect. Se vorbeşte despre cărţi, oare ce se vinde cel mai bine în Japonia, beletristica? Un volum de proze scurte scrise de tineri japonezi, iată ceva ce n-am mai citit. Sau poate cărţile cu exerciţii fizice, destul de căutate în ultima perioadă. Sau ce s-ar mai vinde ca pâinea caldă?

În boxe se aude vocea unui tânăr. Vădit sugrumată de trac. Bună seara, bună seara. Se face schimbul de amabilităţi, apoi vocea feminină intră direct în pâine, pardon, intră direct în orez. Cine sunt autorii? Ce fel de carte? Când a fost publicată? Cine o promovează? Vocea tânărului capătă siguranţă şi răspunde simplu, clar, concis, la fiecare întrebare, de parcă ar fi făcut discurs radiofonic din faşă. Un grup de studenţi, iubitori de culinar, din cadrul Universităţii Tōdai, au conceput mai multe reţete ilustrate, proiect care a ajuns în scurt timp în formă tipărită, pe rafturile librăriilor. Din octombrie şi până astăzi încasează cele mai bune vânzări. 頭がよくなるレシピ. Atama ga yoku naru reshipi. Reţete ce te fac mai deştept.

 

Iată, așadar, ce se citește cu nesaț în Japonia. Cărțile de bucate. Nu, nici la ei nu prea se mai citește beletristică. Cel puțin așa arată statisticile. Bine, nici cu România nu îmi e rușine. Cele mai mari edituri promovează tot cărți de bucate. Și, cum este de așteptat, acestea devin bestseller-uri. Gătește în 30 de minute cu Jamie. Bucătarul se dezbracă de rețete, ș.a.. Dar mai trist este că, pe lângă japonezi, care sunt niște patrioți înrăiți, înainte de toate își promovează neamul. Editurile din România promovează tot ce prinde, tot ce poartă nume străin, tot ce promite un profit gras.

Cuvântarea tânărului se încheie cu detalii legate de  moleculele organice și corecta lor funcționare în raport cu hrana zilnică. Și cum poate aceasta preveni unele boli nervoase, precum Alzheimer. Subiect interesant, de altfel, ce merită aprofundat.

Și totuși, ce simplu ar fi să devii mai deștept doar mâncând. 

Posted in , . Bookmark the permalink. RSS feed for this post.

Leave a Reply

Search

Swedish Greys - a WordPress theme from Nordic Themepark. Converted by LiteThemes.com.