Construieşte suflete, împreună putem face lucruri minunate

Spune-mi drept, când ţi s-a născut copilul, după ce te-ai asigurat că respiră, trăieşte, nu-i aşa că ai început să îl testezi. Să vezi dacă este normal?
Cu siguranţă, te-ai asigurat că privirea se orientează spontan către lumină, că urmăreşte un obiect (degetul tău arătător), cu alte cuvinte, vede, nu are probleme. Ai numărat apoi degetele de la mâini şi de la picioare, de două ori, să te convingi că sunt fix 10. Nici mai mult, nici mai puţin. 10 degete lungi şi subţiri la mâini, 10 degete mici şi îndesate la picioare. Sunt toate. E OK.
Şi cu toate că medicul ţi-a explicat, cu calm, că este sănătos şi din punct de vedere neurologic, ca să te convingi, ai încercat şi tu să vezi cum stă cu motricitatea spontană, i-ai vârât un deget în palmă, strânge pumnul, ce bine, apucă, suge, întoarce capul când îi atingi obrazul căutând sânul, reflexele primare sunt toate la locul lor. Te-ai liniştit, ai un copil sanătos. Îl poţi strânge la piept, îi poţi da să sugă, îl poţi privi liniştită şi împlinită. Şi ce îşi poate dori mai mult o proaspătă mămică decât să îşi poată ţine bebeluşul în braţe.
Ştii că atunci când apar probleme la naştere, mama nu apucă nici măcar să îşi vadă bine mica fiinţă căreia i-a dat viaţă? Ce să mai vorbim de ţinut în braţe?! Şi apoi, una câte una, speranţele îi sunt zdrobite cu fel de fel de diagnostice complicate? E drept? Nu, nu este. Dar nu mă afectează direct pe mine, vei gândi.
Dar tocmai această mamă are cel mai senin zâmbet. Atât de încrezător încât ţi se face ruşine de micile tale probleme. Această mamă ştie să dea un sfat din inimă frământărilor tale, fără să aducă măcar vorba de realele ei greutăţi.

Am avut norocul să cunosc două astfel de mame. Şi când spun noroc, chiar simt că am avut o şansă fericită de a le întâlni. Pentru că primesc şi acum o lecţie de bunătate, optimism, putere, dragoste nemărginită, adevărata definiţie a mamei, renunţarea la tine în favoarea nevoilor copilului, venită din suflet, dedicarea fără margini, fără aşteptări. O lecţie ce vine atunci când sunt sufocată de propriul meu egoism, de grijile mele, de problemele mele, care cel mai adesea sunt frivole.


Mama Raisei, Cati, este, cu siguranţă, cea mai puternică mamă pe care am întâlnit-o. Îi cunosc zbaterile de la începuturi, atunci când micuţa Raisa s-a născut, şi, la scurt timp, a fost diagnosticată cu o formă gravă de paralizie cerebrală şi încă două afecţiuni (tetrapareză spastică şi epilepsie). Alături de părinţii lui Călin, un băieţel care suferă de aceeaşi afecţiune ca a Raisei, încearcă să înfăptuiască o minune, aceea de a construi un centru medical pe malul mării, Constanţa.
Asociaţia Copii Suflete Speranţe este o asociaţie înfiinţată de un grup de părinţi care au copii cu dizabilităţi neuromotorii. Ideea lor e una foarte simplă: făcând un calcul al cheltuielilor făcute pentru cei mici în clinici din străinatate, şi-au dat seama că ar fi în puterea lor, ajutaţi de noi, să construiască un centru medical pentru aceşti copii la Constanţa. E nevoie de 50000 de donaţii de câte 100 de RON. Pentru fiecare donaţie se oferă un tricou, inscripţionat cu un numar unic, de la 1 la 50000. Bineînteles, orice sumă este însă binevenită.
Spune-mi drept, atunci când nu te atinge în mod direct o astfel de cerere, treci mai departe fără remuşcări, aşa-i? E dreptul tău să rămâi indiferent. Nu-ţi poate băga nimeni mâna în buzunar şi nici în suflet. Sunt tot mai virale astfel de nevoi, a zeci de copii cu probleme, dar ce îşi propune această asociaţie, este de a ajuta nu un copil, ci 50000 de copii. Au dreptul să aibă o şansă, au dreptul la un tratament adecvat, fără să fie nevoiţi să îl caute în alte ţări, au dreptul la viaţă mai bună.
Ce te rog este să mă ajuţi să facem povestea cunoscută cât mai multor persoane, o poţi face dând like paginii pe facebook, poţi, de asemenea, scrie şi tu câteva rânduri sau poţi da share articolului, şi, dacă ai posibilitatea, poţi face o donaţie aici.

Posted in . Bookmark the permalink. RSS feed for this post.

Leave a Reply

Search

Swedish Greys - a WordPress theme from Nordic Themepark. Converted by LiteThemes.com.